torsdag 18 april 2013

Bomberna i Boston

Jag tar mig friheten att ta fram kristallkulan...

I den ser jag att den troligaste händelseförloppet i fråga om bombningarna i Boston är att det är "lone-wolf terrorism", dvs en liten grupp vapenfanatiker på den yttersta högerkanten i USA som på detta sätt vill visa på samhällets sårbarhet och behovet av vapen för att skydda sig.
Jag ser inga som helst tecken på att detta skulle vara utfört av någon religiös grupp eller ha någon annan internationell anknytning.

Bomberna, som uppenbarligen var mycket enkla och hemmagjorda, var förmodligen svartkrut eller vanligt krut, varvat med spikar och stålkulor i tryckkokare.
Inget raffinerat, inget kvalificerat utan typiskt hemmabygge av någon som vill skrämmas och lemlästa snarare än döda.

Bomberna smällde på den sträcka av loppet som var ägnat åt minnet av offer för skolskjutningar i USA och en av effekterna av bomberna var förmodligen att senaten röstade ner förslaget om skärpta vapenlagar och bakgrundskontroller vid vapenköp.

Har jag fel så har det hänt förr men har jag rätt så vet ni var ni läste det först!

1 kommentar:

 1. Mja, för närvarande finns det väl "inga som helst tecken" för någonting egentligen. Amerikanska fanatiker på "den yttersta högerkanten" har förvisso gjort sig skyldiga till terrordåd, men jag kan i hastigheten inte komma på något som urskiljningslöst riktats mot allmänheten. Målet brukar vara något som representerar Fienden, det vill säga den federala regeringen.

  Det är heller inte troligt att det handlar om internationell terrorism. Framförallt för att ingen hittills tagit åt sig "äran" av dådet. Att göra det är ju en av poängerna med attentat för att stärka den egna moralen, vinna prestige och underlätta nyrekryteringen till den egna gruppen.

  Vad vi vet handlar det om ett antal bomber av IED-karaktär* varav två bringats att detonera. Då laddningarna fyllts med stålkulor och spik har syftet förvisso varit att döda och skada så många som möjligt.

  Enligt min gissning handlar det om någon eller några som velat utkräva hämnd för reell eller inbillad oförrätt. Vilka de är får den fortsatta utredningen visa.


  * amatörbyggen särskilt vanliga i Irak eller Afganistan där de antingen placeras vid vägar för att skada passerande fientlig trupp eller detoneras vid exempelvis marknadsplatser för att döda så många som möjligt av en specifik del av den egna befolkningen.

  SvaraRadera