lördag 6 juni 2020

Funderingar post-corona

Funderingar post-corona

Trots allt kommer vi att komma till andra sidan av pandemin och livet kommer att återgå till det normala igen.
Eller gör det det?
Vad har vi lärt oss under dessa månader som vi kommer att ta med oss ut ur virusskuggorna?
Som jag nämnt tidigare är jag vare sig skoltrött tonåring eller professor emeritus så det får bli glada killgissningar!

Hälsningar
Jag tror att våra imitationer av det kontinentala kindpussandet och kramar i tid och otid försvinner till en viss del. Vi kommer att återgå till ett fast handslag och reservera kramandet till de riktigt nära och kära. En vänlig och sympatisk nickning, ett asiatiskt wai eller en islamsk hand på hjärtat duger väl så gott som blöta kindpussar.

Resebeteende jobb 
Videokonferenser och videomöten är här för att stanna. Varför åka över halva Europa för ett par timmars möte? Sitta i trånga flygplan, trängas på överfulla flygplatser och stå i taxiköer när själva mötet kan ske mycket snabbare och minst lika effektivt från den egna skärmen?

Hemester istället
Jag tor att det kommer att bli mer status med kortare semestrar i Sverige än några veckor på all-inclusive på någon paradisö. Sverige är fantastiskt (om man inte tror på SAS reklam) och det blir mer status att ha varit några veckor på Mölle än på Mauritius.

E-handel
Den är här för att stanna. Sällanköpsbutiker kommer, i den mån de finns kvar, fungera som skyltrum och provrum för e-handeln. Du går t ex in i din lokala skoaffär och provar ut ett par skor som kommer på posten om ett par dagar. Butiker slipper lagerhållning och får minskade ytor och hyror.

Videokonferenser, Zoom, FaceTime
Samma sak här såväl i privatlivet som i jobbet. FaceTime till nära och kära på födelsedagar och helger i stället för att åka runt halva Sverige i vinterväglag. Vi har haft AW med vänner och släktingar vid flera tillfällen över FaceTime och det går alldeles utmärkt. Vi slipper dessutom ta taxi hem.

Jobba hemifrån
Naturligtvis är det inte alla yrken, eller hem, som är lämpliga för detta. Men jag tro att det kommer att ske en skiftning här i framtiden. Det viktiga är inte var du är när du gör jobbet utan att jobbet blir gjort. Detta gäller naturligtvis inte t ex piloter, gruvarbetare och snickare som får pallra sig till jobbet ett tag till!
Fast, efter att vi sett de taffliga insatserna från polisen under de senaste dagarnas demonstrationer kan nog många poliser lika gärna jobba hemifrån. 

Mat
Jag tror att vi kommer att köpa mera närproducerad mat, vi kommer att minnas hoten om ransoneringar på vissa varor och vi kommer att inse att Sverige måste vara mer självförsörjande på mat.
Jag tror vi kommer att fortsätta köpa ”riktig” mat, bry oss mindre om onödiga statusprodukter, vi kommer att fortsätta att äta mera husmanskost, vi kommer också att äta mera hembakat. (I varje fall till dess att all den hamstrade jästen tagit slut).


Doktor i appen
En lysande ide som bara väntar på att komma ur sina barnsjukdomar. Att åka till en vårdcentral eller liknande bara för att tala med en läkare eller sköterska är ganska tidskrävande för alla parter. Om sedan doktorsapparna kom med översättningsfunktion för läkarnas ibland mycket bristande språkkunskaper är succén given.

Äldrevården är ingen integrationsåtgärd
När vi kommer ut ur pandemin måste vi se över vår åldringsvård. Det är ingen integrationsåtgärd! Krav på grundläggande utbildning, kunskaper i svenska språket och svensk kultur är ett minimum! 
Godhetsknarkarna skyller nu på att det är anställningsformen med timanställning som är det stora problemet när det i verkligheten är något helt annat.
Outbildade, okunniga analfabeter som inte fått ett uns utbildning och inte har en aning om svenska språket eller svensk kultur skall ta hand om våra sköra gamla!
Vet hut!
Vi kan inte hantera våra gamla så här, de är värda ett mycket bättre öde!

Prepping blir accepterat
Prepping (att förbereda sig för avbrott eller störningar i samhällets funktioner) har setts som en nördig fluga. Men efter de panikartade hamstringsvågorna av toalettpapper, jäst, ris, makaroner och mjöl så kanske även gemene man kan inse att lite vardagsprepping inte är så dumt. (Det är värt att notera att de enda hyllor som alltid var välfyllda i våra lokala butiker var de med vegetariska och veganska varor …)
Vår kära koloss på lerfötter, MSB, har faktiskt rekommendationer om att varje svenskt hushåll skall ha basvaror hemma för att klara uppemot 10 dagar utan hjälp. Före pandemin var det ytterligt få hushåll som levde upp till detta men nu är det säkerligen mångdubbelt fler.

Film
Jag tor att framtiden ser dyster ut för våra biografer. Varför åka några mil, parkera bilen, stå i biljettkö, köpa dyra popcorn och avslagen dricka och trängas i en kvalmig biosalong med många hundra andra när du kan streama filmen när det passar dig i lugn och ro från din hemmasoffa med en knapptryckning? Popcornen är nypoppade färska och det är, oftast, ingen kö till toa.

Nationalism contra EU
I nöden prövas vännen heter det och nu har vi, på ett hårdhänt sätt, lärt oss att EU är bra att ha i goda tider men inte till någon egentlig nytta alls i bistra tider. Jag tror att Brexit bara är början. Antingen reformeras EU från grunden eller vi kommer att få se t ex Spanien och Italien lämna den övergödda skutan inom några år.

Miljödebatten och genusdebatten kommer att tappa fart.
Det finna viktigare saker att arbeta med.
Samhället måste komma igång igen, då kan vi inte diskutera feministisk snöröjning och menscertifierade herrtoaletter i all oändlighet. 
Det är tydligt att kollektiva färdmedel är en större smittorisk än t ex bil.
Det är faktiskt intressant att se att det bara avlidit män och kvinnor i covid-19 och inga alls från de andra 720 könen ….


Vad har jag missat?
Vad har jag inte tänkt på?
Hjälp till!

1 kommentar:

  1. Kul att spekulera!

    Två ytterligar hälsningar som jag gillar är armbågshälsningen och fothälsningen, de kan nog slå igenom, tror jag :)

    En ytlig men viktig grej mode och stil överlag. Hur ska det gå, när får man klä/visa upp sig? Digitala shower?

    Barn- och ungdomar, var och hur träffar de människor och bygger upp relationer, självuppfattning, samhörighet ...? Kan man fixa kompisförhållenden digitalt? Kanske, rolig tanke - men fysiska kontakter behövs också ...

    Sport i olika former. Är ju en jätteindustri med sociala funktioner... Hur gör man? Små grupper, tränaren filmar och samkör eller? Intressant!

    ... och sedan förstås hur det ska gå att hålla igång samhällets ekonomi och infrastruktur med så mycket som faller bort ... Spännande!

    SvaraRadera