lördag 14 juni 2014


Otryggheten i Lysekils kommun!
Lysekils kommun har skakats av en del otrevliga och farliga incidenter de senaste månaderna.!
Vi kan bara nämna det stora slagsmålet utanför Harrys, incidenter med kamphundar och senast de fula knivskärningarna i Stadsparken.
Varför drabbas vår lilla fina kommun av dessa dåd?
Vad skall vi göra åt det?
Vi skall först och främst inse att Lysekils kommun statistiskt sett inte är mer drabbad av våld än andra
kommuner i samma storlek men det är ingen ursäkt, vi skall kunna vara trygga överallt!!
Här kommer en åtgärdslista att fundera på:

1. KROGARNAS STÄNGNINGSTIDER.
Idag är några restauranger öppna till 03.00 vissa kvällar. Den lilla polisiära närvaro vi har i området upphör i princip samtidigt då polisens skift slutar 03.00 och polisledningen är mycket restriktiv med övertid. Detta innebär att när problemen på krogen rör sig ut på gatan så finns det inga poliser som kan hålla ordning.
Se till att dessa krogar, som idag stänger 03.00 i stället stänger 01.00 eller 02.00 så det finns tillgång till poliser i området om det blir bråk.
2. FLER ORDNINGSVAKTER PÅ KROGEN
Idag har de krogar som håller öppet sent en minimal bemanning med ordningsvakter för att spara in på kostnaderna.
Men, om de serverar alkohol, och som är fallet i vår kommun överserverar till berusade personer, och tjänar pengar på det så har de också råd och ansvar att tillse att buslivet som de berusade gästerna orsakar också skall hanteras. Det kan inte vara rimligt att statsfinansierad polis upprätthåller ordningen utanför krogar där det bevisligen sker överservering. Då går vinsterna från alkoholförsäljningen ner i krögarnas fickor samtidigt som du och jag finansierar ordningshållningen.
Utöka antalet riktiga ordningsvakter på stadens krogar med sent öppethållande och ha speciella ordningsvakter som bara har hand om uteserveringarna.
3. KOMMUNEN MÅSTE ANLITA ETT VAKTBOLAG
För flera år sedan anlitade kommunen ett vaktbolag som ronderade kommunens fastigheter och i synnerhet skolorna. Idag finns det i princip ingen tillsyn alls. Nu kommer den tid på året då skolbränderna blir vanligare och vandalismen och skadegörelsen tar fart. Vi har redan haft krossade rutor på några skolor och det kommer att ta ytterligare fart nu kring skolavslutningen på samma sätt som det ökar i samband med skolstarten i höst.
Sverige har världsrekord i skolbränder, det brinner i snitt en skola per dag i vårt land. Och Lysekil har ingen riktig tillsyn när det gäller skolor eller andra kommunala byggnader!
Kostnaden för ett kompetent vaktbolag är minimal i jämförelse med kostnaden för en vandaliserad eller nedbrunnen skolbyggnad.
4. NATTVANDRING
Kommunen måste ta tag i “Nattvandring” och “Föräldrar på stan”. Det är inte acceptabelt att de som görs i kommunen i stort sett bara sker på privata initiativ. Här måste vi också som förälder ta sitt ansvar!

5.  FÖRÄLDRAANSVAR
Vi måste också inse att det råder ett strikt föräldraansvar för de som ännu ej är myndiga. `Det är föräldrarnas ansvar att se till att ungdomarna sköter sig, inte kommunen, skolans eller någon annans ansvar!
Vi kan inte skylla från oss, det är inte tidsandan, samhället, kompisgängen, lärarnas eller politikernas fel utan det är föräldrarnas ansvar!

Olle Fjordgren (M)!
Ulrika Häller Lundbäck (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar