tisdag 19 mars 2013

Earth Hour - ett energislösande spel för galleriet.


Nu på lördag den 23 mars så kommer 1,9 miljarder människor att ha släckt ljus mellan halv nio och halv tio. De kommer dessutom att ha släckt mellan halv elva och halv tolv och resten av natten för de bor i hushåll som saknar el över huvud taget.
Vid samma tid, halv nio till halv tio, kommer ytterligare en miljard att släcka sina lampor i en timme för att visa sin sympati för miljön.
Nu tittar vi lite närmare bakom flosklerna.
Deltagarna i Earth Hour förväntas släcka alla lampor, det sägs intet om kyl / frys / spis /  eluppvärmning / varmvattenberedare / TV / ljudanläggning / Dator / mobil / iPad eller något annat än bara lampor.
Detta leder till ökat utsläpp av CO2 vilket jag kommer att visa.
Motiveringen bakom Earth Hour är att ”man skall kunna känna att man gör någonting”. 
Visst, men det enda man åstadkommer är att det är svårare att se i kvällsmörkret.
Märk nu att ingen har bett er att stänga av något som skulle inkräkta på lördagsmyset mer än att det blir svårare att läsa texten på chipspåsen. 
All teknik som vi är beroende av och som är beroende av den mängd billig, miljövänlig och lättillgänglig elektricitet som är grunden för vårt moderna och civiliserade samhälle kommer vi fortfarande ha igång för hur skall man annars kunna Twittra om hur präktig man är?
Om vi räknar lite på Earth Hour så ser vi snabbt att om ALLA hushåll i HELA världen stängde av sina lampor under Earth Hour och detta kunde omräknas i minskade utsläpp av CO2 så motsvarar det att Folkrepubliken Kina stängde av hela landets utsläpp i fyra minuter.
Faktum är att Earth Hour leder till ökade utsläpp av CO2 och inte till minskade.
Under själva Earth Hour så minskas visserligen utsläppen av CO2 men detta motverkas raskt av den ökade belastning som inträffar när alla lampor tänds halv tio, då ökar elkonsumtionen så snabbt att CO2-utspyende kolkraftverk på kontinenten måste startas under en period för att kompensera behovet.
Dessutom kommer det att tändas en massa stearinljus och värmeljus under Earth Hour. Stearinljus och värmeljus är också fossilt bränsle men är 100 gånger så ineffektivt som en glödlampa.
Tänder du mer än två levande ljus eller värmeljus under denna timma så orsakar du ett ökat utsläpp av CO2 jämfört med timmarna före och efter.
Elektriciteten är en av mänsklighetens största framsteg. När vi tänker på att över tre miljarder människor på vår planet fortfarande bränner kodynga, kvistar, mossa, torv och grenar inomhus för att kunna laga mat så får vi lite perspektiv på vår präktiga demonstrationstimme.
Två miljoner kvinnor och barn dör varje år av rökgaserna från dessa eldar - och vi släcker ljuset över barskåpet i en timma.
Vad vi istället borde ägna vår energi och uppfinningsrikedom åt är nya sätt att alstra billig och säker energi.
Det är bara bråkdelar av det totala energibehovet som produceras från sol och vind, 0.7% av vind och 0.1% från solenergi - och vi har fortfarande inte löst problemen när solen går i moln eller vinden inte blåser.

Så, istället för att förorsaka ökade utsläpp av CO2, låt lamporna brinna ljust på lördag och demonstrera att du är mer intresserad av att hjälpa hela mänskligheten att få fram billig och säker energi så alla kan få tillgång till denna - eller också kan du välja att sitta kvar i mörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar