torsdag 11 oktober 2012

Skotten i Mingora


Jag läser med avsky och vrede om skotten mot den modiga lilla 14-åriga flickan, Malala Yousafzai, som sköts av talibaner i Mingora, Pakistan.

Hennes brott var att hon ville gå i skolan.

Talibanernas tilltag är naturligtvis smutsigt och avskyvärt och all vrede skall riktas mot de ansvariga som jag hoppas kommer att i sin tur bli prompt skjutna på lämpligt ställe.

Nu har ju Pakistans regering, för att stryka den internationella opinionen medhårs, utfäst en belöning på motsvarande 700.000 kronor till den som anger attentatsmännen.
Fat chance.

Chansen att någon yppar något i området, North Western Frontier Province i allmänhet och i Swat Valley i synnerhet är helt obefintlig.
Här gäller inte Pakistans lagar och har aldrig gällt här tidigare heller.
Detta är Tribal Areas och här gäller bara klanernas egna oskrivna lagar.
Allt mjäkigt snack från svenska murvlar om "hur kunde detta hända i en stad med stark närvaro av polis och militär" visar bara på att de inte varit söder om Folkungagatan.

Jag har varit i Swat Valley i allmänhet och staden Mingora i synnerhet.
Det är områden där innevånarna går upp på morgonen, tar först på sig en AK-47, sedan byxorna och därefter ber sin första bön för dagen.
Jag arbetade i området som regeringsrådgivare och hade god insyn i hur områdena var, och är, i princip helt autonoma från Pakistans centralregering.
Här gäller klanens regler och lagar och inget annat.
Ett talande exempel på våldsamheten i området var när jag skulle vara med och övervaka den första internationella auktionen av smaragder från Swat Valley. I entrén hängde en skylt som informerade om att revolvrar, pistoler, k-pistar och knivar skulle hängas av i kapprummet. Däremot fick gevär, automatkarbiner och svärd tas med in i lokalen. Logiken var helt enkelt den att de flesta av de lokala gruvägarna eller ädelstenshandlarna aldrig skulle tänka sig att uppträda obeväpnade under några som helst omständigheter. Mindre vapen kunde snabbt användas inne i lokalen medan det tar ett par sekunder att dra ett stort svärd eller lägga an med ett gevär, dessa sekunder skulle ge fallskärmsjägarna på läktarna tid att öppna eld ner i folkhavet...
Vad vi inte heller får glömma bort i vår kollektiva upphetsning är ju att talibanerna är en klart västerländsk skapelse. När Sovjetunionens invasion var som värst så tog CIA kontakt med ledarna för de större Mijaheedin-grupperna och erbjöd dem massor med pengar, handeldvapen och Stingermissiler i kampen mot sovjeterna. Så fort ockupationen upphörde så vändes de amerikanska vapnen mot USA och deras allerade. För övrigt betyder taliban helt enkelt "student" vilket var namnet på Mulla Omars anhängare i kampen mot Sovjet och USA.
Du kan läsa mer i min artikel "Så lyckades de religiösa terroristerna vinna" på t.ex www.newsmill.se.

Så, tyvärr kommer vi aldrig att hitta de uslingar som sköt den lilla flickan men vi fåpr hoppas hon överlever och kommer att bli en symbol för kampen mot förtryck i Afghanistan, oavsett om det är religiöst eller politiskt övervåld som sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar